Poprzedni temat «» Następny temat
Węzeł
Autor Wiadomość
Makpro1985 
Posiada 1 dan

Trenuję: Iaido
Wysłany: 14 Lipiec 2008   Węzeł

Witam, jestem nowy na forum. Szukam ostatnio jakiegoś węzła na katanę. To znaczy, bo słyszałem że katanę po wsadzeniu do saya się przywiązuje jakimś łatwo rozwiązywalnym węzłem do tsuba. Czy ktoś może napisać czy dać linka do strony gdzie takie coś jest?Pozdro.

gryzzly92 
Posiada 1 dan

Trenuję: TKD ITF, MA, koszykówka :D
Wysłany: 20 Sierpień 2008   

Witaj.

Chodzi ci pewnie o sztukę wiązania Sageo. Popatrz poniżej...

Tam masz zaznaczone, któro to sageo i jak to wygląda po zawiązaniu na mieczu. Jeżeli to o to Ci chodziło - czytaj dalej, jeśli nie to też :)

Tutaj masz link z tradycyjnym sposobem wiązania sageo na saya, a wcześniej pokazano prostszy, ale on Ci niewiele pomoże.
http://www.ksky.ne.jp/~sumie99/sageotying.html

Przy ostatnim ruchu możesz przewlec to przez tsuba, jeżeli ma ona odpowiednią przestrzeń. Bez zaciągania mocnego, bo możesz ją złamać ... Jak będziesz chciał wyjąć, poluzujesz i wyjmiesz wiązadło.

"Tasiemkę" Sageo można kupić łatwo. Po prostu poszukaj odpowiedniego dla twojej katany wzoru w internecie.

Pozdrawiam.

PS Nie wiedziałem, że macie tam sekcję Iaido w Świętochłowicach.
PS2 Co do tego wiązania z przewlekaniem przez tsuba jestem nastawiony sceptycznie. Gdy zamkniesz miecz w saya nie powinien on się wysunąć; od takiego wiązania możesz tylko zniszczyć tsuba i przez to cały miecz.

Odpowiedz do tematu