Witam, jestem nowy na forum. Szukam ostatnio jakiegoś węzła na katanę. To znaczy, bo słyszałem że katanę po wsadzeniu do saya się przywiązuje jakimś łatwo rozwiązywalnym węzłem do tsuba. Czy ktoś może napisać czy dać linka do strony gdzie takie coś jest?Pozdro.
Przy ostatnim ruchu możesz przewlec to przez tsuba, jeżeli ma ona odpowiednią przestrzeń. Bez zaciągania mocnego, bo możesz ją złamać ... Jak będziesz chciał wyjąć, poluzujesz i wyjmiesz wiązadło.
"Tasiemkę" Sageo można kupić łatwo. Po prostu poszukaj odpowiedniego dla twojej katany wzoru w internecie.
Pozdrawiam.
PS Nie wiedziałem, że macie tam sekcję Iaido w Świętochłowicach.
PS2 Co do tego wiązania z przewlekaniem przez tsuba jestem nastawiony sceptycznie. Gdy zamkniesz miecz w saya nie powinien on się wysunąć; od takiego wiązania możesz tylko zniszczyć tsuba i przez to cały miecz.
_________________ "Mając dwadzieścia lat myślałem wyłącznie o kochaniu, teraz mając 50 - kocham wyłącznie myśląc." - Albert Einstein
Ostatnio zmieniony przez gryzzly92 20 Sierpień 2008, w całości zmieniany 1 raz