Poprzedni temat «» Następny temat
dwu-metrowa katana??
Autor Wiadomość
Kenji_Ogura 
Posiada 1 dan

Wysłany: 11 Luty 2006   dwu-metrowa katana??

zamierzam sobie kupic około dwumetrową katanę lub bokken. Co myślicie o tym?? CZy trudno bedzie sie walczyło?? Zaznaczam, że jestem bardzo silny, więc machanie takim czym chyba nie powinno mi sprawiac trudnośći :wink: czy trudno bedzie sie zadawało
:k ?? cięcie, z góry dziękuję :D

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 11 Luty 2006   

Zacznijmy może od tego gdzie kupisz taki miecz ? No bo bokken to jeszcze może się udać ale miecz ?

Kenji_Ogura 
Posiada 1 dan

wojownik napisał/a:
Zacznijmy może od tego gdzie kupisz taki miecz ? No bo bokken to jeszcze może się udać ale miecz ?

Może uda sie na zamówienie w jakiejs firmie produkujacej miecze :D

wojownik 
Szefu

Kenji_Ogura napisał/a:
wojownik napisał/a:

Jeżeli juz to miecz trzeba zrobić do wzrostu ale nie będzie on miał na pewno 2 m. Co byś chciał z tym robic ?

Kenji_Ogura 
Posiada 1 dan

wojownik napisał/a:
Kenji_Ogura napisał/a:
wojownik napisał/a:

Jeżeli juz to miecz trzeba zrobić do wzrostu ale nie będzie on miał na pewno 2 m. Co byś chciał z tym robic ?
Jak ktoś ma 190cm wzrostu, to co?? Co i jak mógłbym nim robić?? - oczywiście trenować :k :D

wojownik 
Szefu

Do takiego wzrostu nie potrzeba Ci dłuższego miecza niż 130 cm a pewnie i mniejszy będzie ok.

Kenji_Ogura 
Posiada 1 dan

wojownik napisał/a:
Do takiego wzrostu nie potrzeba Ci dłuższego miecza niż 130 cm a pewnie i mniejszy będzie ok.
tylko skąd taki wykombinować, bo wykucie takiego jest sporo droższe niż zwykłego :/

Ryuzoku
[Usunięty]

Wysłany: 12 Luty 2006   

co do wykucia- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84533547 -podejrzewam zen ie ebdzie klopotu, a ze bedziek ute i hartowane to nie powinien sie polamac o ile nie bedziesz nim probowal ciac scian...
a co do pytania "co robic z czyms takim", wiesz Woju, dla mnie naprzyklad katana czesto jest za krotka-zwlaszcza jak sie przyzwyczailem do mieczy europejskich, ktore byly znacznie wieksze i masywniejsze, moim zdanim akurat wielkosc takiej katany to moze nie byc klopot, jezeli naprawde jest jak nauczyc sie walki czyms takim...

romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br

2 metrowy miecz, to już nie katana, a nodachi.

MMarciNN
[Usunięty]

słabą tu chyba macie administracje bo temat juz istnieje http://www.wojownik.com/forum/viewtopic.php?t=476

Z tego co słyszałem, takim czymś nie uczono się walki pojedynkowej, ale używano tylko w bitwie.

Sandayu Momochi 
Posiada 3 dan

Trenuję: Tenshin shoden
Wysłany: 13 Luty 2006   

I niszczono wrogą konnice ...... pozatym czepiacie sie przeciez sephiroth tez walczyl odachi :D <......>

BarteQ1994 
Posiada 1 dan

Trenuję: Walka mieczem-bokken
Wysłany: 24 Listopad 2009   

romanz2 napisał/a:
2 metrowy miecz, to już nie katana, a nodachi.

może jemu chodzi o zwykłą katanę, a nie nodachi :))) , ostrze 170cm rękojeść 30cm,
bo nodachi ma długą rękojeść bo jest bronią dwuręczną tak??

Speedfire 
Posiada 1 dan

Trenuję: Wszystko co sie da :) głównie itoryu
Wysłany: 29 Marzec 2010   

To zależy ile już trenuje :))) bo jeśli nigdy wcześniej nie trenowałeś z mieczem (czy to drewnianym czy prawdziwym) to może to byś niebezpieczne. Pamiętaj, słaby szermierz nawet z dobrym mieczem narobić możne dużo zła i krzywdy (zwłaszcza sobie :mrgreen: )

A co do pytania to będzie dosyć ciężko posługiwać się takim mieczem. To że jesteś silny może i lekko pomoże ale nie załatwi wszystkiego. potrzeba jeszcze zręczności, precyzji, refleks, opanowania. Z sama siła daleko nie zajedziesz. Zamachniesz się mieczem ok, ale co potem ??? bez refleksu czy zręczności walniesz nim o ziemie czy podłogę i lipa (albo co gorsza w swoja stopę :mrgreen: )

Ale to tylko moje zdanie na ten temat :))) . Dobra rada: zacznij najpierw z drewnianym mieczem o podobnej dlugosci i trenuj prowadzenie miecza a nie uderzenia. Potem dopiero zacznij trenować ciosy i combosy :mrgreen:

Mam nadzieje ze pomogłem :)))

Odpowiedz do tematu