zamierzam sobie kupic około dwumetrową katanę lub bokken. Co myślicie o tym?? CZy trudno bedzie sie walczyło?? Zaznaczam, że jestem bardzo silny, więc machanie takim czym chyba nie powinno mi sprawiac trudnośći czy trudno bedzie sie zadawało
?? cięcie, z góry dziękuję
Do takiego wzrostu nie potrzeba Ci dłuższego miecza niż 130 cm a pewnie i mniejszy będzie ok.
tylko skąd taki wykombinować, bo wykucie takiego jest sporo droższe niż zwykłego
Ryuzoku [Usunięty]
Wysłany: 12 Luty 2006
co do wykucia- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84533547 -podejrzewam zen ie ebdzie klopotu, a ze bedziek ute i hartowane to nie powinien sie polamac o ile nie bedziesz nim probowal ciac scian...
a co do pytania "co robic z czyms takim", wiesz Woju, dla mnie naprzyklad katana czesto jest za krotka-zwlaszcza jak sie przyzwyczailem do mieczy europejskich, ktore byly znacznie wieksze i masywniejsze, moim zdanim akurat wielkosc takiej katany to moze nie byc klopot, jezeli naprawde jest jak nauczyc sie walki czyms takim...
Trenuję: Wszystko co sie da :) głównie itoryu
Wysłany: 29 Marzec 2010
To zależy ile już trenuje bo jeśli nigdy wcześniej nie trenowałeś z mieczem (czy to drewnianym czy prawdziwym) to może to byś niebezpieczne. Pamiętaj, słaby szermierz nawet z dobrym mieczem narobić możne dużo zła i krzywdy (zwłaszcza sobie )
A co do pytania to będzie dosyć ciężko posługiwać się takim mieczem. To że jesteś silny może i lekko pomoże ale nie załatwi wszystkiego. potrzeba jeszcze zręczności, precyzji, refleks, opanowania. Z sama siła daleko nie zajedziesz. Zamachniesz się mieczem ok, ale co potem ??? bez refleksu czy zręczności walniesz nim o ziemie czy podłogę i lipa (albo co gorsza w swoja stopę )
Ale to tylko moje zdanie na ten temat . Dobra rada: zacznij najpierw z drewnianym mieczem o podobnej dlugosci i trenuj prowadzenie miecza a nie uderzenia. Potem dopiero zacznij trenować ciosy i combosy