Trenuję: sztuki walki
Wiek: 34 Dołączył: 09 Lut 2005 Posty: 381 Skąd: by tu wziąść kawuche
Wysłany: 26 Kwiecień 2005 Skurcze
Mam problem z lewą łydką (jak już wiecie) często głównie na treningach kiedy mnie łapie próbuje masować i rozluźniać ale mam pytanie jak uniknąć skurczya a jak już cię dopadną ro jak temu zaradzić
mnie łapie zazwyczaj jak jestem słabo rozciągnięty, może tu też tkwi problem, a jak łapie to chyba jedynym wyjściem jest uspokoić się i rozluźnić, a potem dopiero masować (ale to zależy od osoby)
E ja miałem skurcz w wodzie =] Ścigałem się z kolegą, kto szybciej popłynie kraulem. Byłem już wykończony, po prawie 30 min intensywnego pływania pod okiem trenera. Noi wściekły, że przegrywałem przyśpieszyłem na maksa. Nagle przeszył mnie ból i wyscig przegrałem.... Padły mięśnie w prawym udzie.
_________________ Hax
gilotyna [Usunięty]
Wysłany: 29 Maj 2005
najlepiej jest wykonywac ruchy nienaturalne
wyginanie palca do tylu.reki tez to pomaga
Mam problem z lewą łydką (jak już wiecie) często głównie na treningach kiedy mnie łapie próbuje masować i rozluźniać ale mam pytanie jak uniknąć skurczya a jak już cię dopadną ro jak temu zaradzić
!!!HELP!!!
Ja ostanio mam to samo Tylko skurcze łapią mnie podczas snu i to bardzo mocno
Skurcze mięśniowe są niepożądanymi reakcjami mięśni, które zachodzą spontanicznie lub w trakcie wykonywania ćwiczeń albo czynności wymagających użycia siły fizycznej.
Najczęstsze przyczyny:
Brak witaminy E, brak właściwej proporcji między wapniem i magnezem. Mogą być także spowodowane przez niedokrwistość, zapalenie stawów, miażdżycę oraz niewłaściwą cyrkulację krwi. Inne przyczyny to zmęczenie i stres.
Proponowana suplementacja:
Przyjmuj witaminę E i minerały takie jak wapń i magnez; stosuj wyważoną dietę, by wyeliminować niedobory.
Warto też sprawdzić stan swojego układu krążenia, bo o ile w przypadku okresu rozwoju skurcze są elementem niegroźnym - (ciało szaleje i wciąż zmienia decyzje, w którą stronę rosnąć ;)) to w wieku dojrzałym mogą być efektem kłopotów układu krążenia.
Jeśli ból po skurczu nie mija od razu, albo skurcz utrzymuje się długo, radzę wizytę u lekarza. W innych przypadkach powinna wystarczyć dieta bogata w magnez i witaminę E, oraz zmniejszenie intensywności naprężeń mięśni, w których skurcze występują. Jednym słowem - mniej siłówki, więcej delikatnego rozciągania ;)
Do magnezu dodałbym jeszcze potas, bo pomaga na skurcze, zwłaszcza łydek. Ale najlepiej przyjmować te minerały w formie naturalnej, nie w tabletkach. Chyba że to jest absolutnie konieczne. Jeśli nie to polecam zmianę diety :)
To może ktoś zaproponuje jakąś zdrową, wydajną dietę zwłaszcza, aby przytyć ??
Pozdro
rolland [Usunięty]
Wysłany: 17 Kwiecień 2007
przytyc czy nabrac masy? bo jak nabrac masy to polecam hmb i kreatyne filmy olimp, po jednej capsulce dziennie ale przy treningach na silowni :) mozna ladnie nabrac masy. nie mysl sobie ze kreatyna to od razu napompowanie i sterydy. bardzo czesto uzywa sie tego do nabrania odpowiedniej masy przed zawodami :)
angelus88 [Usunięty]
Wysłany: 17 Kwiecień 2007
Kashoto napisał/a:
To może ktoś zaproponuje jakąś zdrową, wydajną dietę zwłaszcza, aby przytyć ?? Pozdro
rolland napisał/a:
przytyc czy nabrac masy? bo jak nabrac masy to polecam hmb i kreatyne filmy olimp, po jednej capsulce dziennie ale przy treningach na silowni :) mozna ladnie nabrac masy. nie mysl sobie ze kreatyna to od razu napompowanie i sterydy. bardzo czesto uzywa sie tego do nabrania odpowiedniej masy przed zawodami :)
oczywiście sugerowałbym kontakt z lekarzem przed stowowaniem jakichkolwiek środków farmakologicznych, oraz zaopatrywanie sie w nie tylko w pewnych (w sensie sprawdzonych) sklepach. Dieta jak dieta , dużo warzyw i owoców, mało słodyczy, pełnoziarniste pieczywo, unikanie tłuszczów nasyconych, dużo ryb, białko może być w postaci sproszkowanej serwatki ale osobiście nie próbowałem nigdy takiego uzupełniania. No i oczywiście witaminy. Dietę powinien Ci dobrać fachowiec dietetyk albo dobry trener który się na tym zna , oczywiście jest ona zależna od Twojego stylu życia , jake chcesz mieć efekty i ile masz kasy. Tu możesz otrzymać tylko zarys ogólny.
Ostatnio zmieniony przez angelus88 17 Kwiecień 2007, w całości zmieniany 3 razy
Jakoś jestem negatywnie nastawiony do chemicznych produktów i w tym kreatyny. Zresztą wiem, że mój kumpel przytył 6kg w 3 tygodnie... a potem przestał brać i wrócił do po przedniej masy ciała. Dietę chyba faktycznie musi indywidualnie przepisać dietetyk.