Poprzedni temat «» Następny temat
Skurcze
Autor Wiadomość
Xaero 
Posiada 4 dan

Trenuję: sztuki walki
Wysłany: 26 Kwiecień 2005   Skurcze

Mam problem z lewą łydką (jak już wiecie) często głównie na treningach kiedy mnie łapie próbuje masować i rozluźniać ale mam pytanie jak uniknąć skurczya a jak już cię dopadną ro jak temu zaradzić

!!!HELP!!!

freestyle_gaiden 
Posiada 1 dan

Wysłany: 28 Kwiecień 2005   

mnie na treningach ajkido zawsze bral skurcz w największy palec u nogi i slyszalem ze powinno sie jesc magnez :D

Xaero 
Posiada 4 dan

Trenuję: sztuki walki
Wysłany: 28 Kwiecień 2005   

No to czekolada przed treningiem :D a może coś jeszcze

XFactor 
Posiada 4 dan

Trenuję: karate shotokan
Wysłany: 29 Kwiecień 2005   

Xaero napisał/a:
No to czekolada przed treningiem :D a może coś jeszcze
...tabletki z magnezem, czy...? :mrgreen:

magnez

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 29 Kwiecień 2005   

mnie łapie zazwyczaj jak jestem słabo rozciągnięty, może tu też tkwi problem, a jak łapie to chyba jedynym wyjściem jest uspokoić się i rozluźnić, a potem dopiero masować (ale to zależy od osoby)

romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br
Wysłany: 30 Kwiecień 2005   

E ja miałem skurcz w wodzie =] Ścigałem się z kolegą, kto szybciej popłynie kraulem. Byłem już wykończony, po prawie 30 min intensywnego pływania pod okiem trenera. Noi wściekły, że przegrywałem przyśpieszyłem na maksa. Nagle przeszył mnie ból i wyscig przegrałem.... Padły mięśnie w prawym udzie.

gilotyna
[Usunięty]

Wysłany: 29 Maj 2005   

najlepiej jest wykonywac ruchy nienaturalne
wyginanie palca do tylu.reki tez to pomaga

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 5 Sierpień 2006   Re: Skurcze

Xaero napisał/a:
Mam problem z lewą łydką (jak już wiecie) często głównie na treningach kiedy mnie łapie próbuje masować i rozluźniać ale mam pytanie jak uniknąć skurczya a jak już cię dopadną ro jak temu zaradzić

!!!HELP!!!
Ja ostanio mam to samo :( Tylko skurcze łapią mnie podczas snu i to bardzo mocno :(

uguisu 
Posiada 2 dan

Trenuję: budo ninpo taijutsu
Wysłany: 11 Kwiecień 2007   

Skurcze mięśniowe są niepożądanymi reakcjami mięśni, które zachodzą spontanicznie lub w trakcie wykonywania ćwiczeń albo czynności wymagających użycia siły fizycznej.

Najczęstsze przyczyny:
Brak witaminy E, brak właściwej proporcji między wapniem i magnezem. Mogą być także spowodowane przez niedokrwistość, zapalenie stawów, miażdżycę oraz niewłaściwą cyrkulację krwi. Inne przyczyny to zmęczenie i stres.

Proponowana suplementacja:
Przyjmuj witaminę E i minerały takie jak wapń i magnez; stosuj wyważoną dietę, by wyeliminować niedobory.

Warto też sprawdzić stan swojego układu krążenia, bo o ile w przypadku okresu rozwoju skurcze są elementem niegroźnym - (ciało szaleje i wciąż zmienia decyzje, w którą stronę rosnąć ;)) to w wieku dojrzałym mogą być efektem kłopotów układu krążenia.

Jeśli ból po skurczu nie mija od razu, albo skurcz utrzymuje się długo, radzę wizytę u lekarza. W innych przypadkach powinna wystarczyć dieta bogata w magnez i witaminę E, oraz zmniejszenie intensywności naprężeń mięśni, w których skurcze występują. Jednym słowem - mniej siłówki, więcej delikatnego rozciągania ;)

RedActor 
Posiada 1 dan

Trenuję: Aikido
Wysłany: 12 Kwiecień 2007   

Do magnezu dodałbym jeszcze potas, bo pomaga na skurcze, zwłaszcza łydek. Ale najlepiej przyjmować te minerały w formie naturalnej, nie w tabletkach. Chyba że to jest absolutnie konieczne. Jeśli nie to polecam zmianę diety :)

Kashoto 
Posiada 1 dan

Trenuję: Karate shotokan
Wysłany: 17 Kwiecień 2007   

To może ktoś zaproponuje jakąś zdrową, wydajną dietę zwłaszcza, aby przytyć ??

Pozdro

rolland
[Usunięty]

przytyc czy nabrac masy? bo jak nabrac masy to polecam hmb i kreatyne filmy olimp, po jednej capsulce dziennie ale przy treningach na silowni :) mozna ladnie nabrac masy. nie mysl sobie ze kreatyna to od razu napompowanie i sterydy. bardzo czesto uzywa sie tego do nabrania odpowiedniej masy przed zawodami :)

angelus88
[Usunięty]

Kashoto napisał/a:
To może ktoś zaproponuje jakąś zdrową, wydajną dietę zwłaszcza, aby przytyć ?? Pozdro
rolland napisał/a:
przytyc czy nabrac masy? bo jak nabrac masy to polecam hmb i kreatyne filmy olimp, po jednej capsulce dziennie ale przy treningach na silowni :) mozna ladnie nabrac masy. nie mysl sobie ze kreatyna to od razu napompowanie i sterydy. bardzo czesto uzywa sie tego do nabrania odpowiedniej masy przed zawodami :)
oczywiście sugerowałbym kontakt z lekarzem przed stowowaniem jakichkolwiek środków farmakologicznych, oraz zaopatrywanie sie w nie tylko w pewnych (w sensie sprawdzonych) sklepach. Dieta jak dieta , dużo warzyw i owoców, mało słodyczy, pełnoziarniste pieczywo, unikanie tłuszczów nasyconych, dużo ryb, białko może być w postaci sproszkowanej serwatki ale osobiście nie próbowałem nigdy takiego uzupełniania. No i oczywiście witaminy. Dietę powinien Ci dobrać fachowiec dietetyk albo dobry trener który się na tym zna , oczywiście jest ona zależna od Twojego stylu życia , jake chcesz mieć efekty i ile masz kasy. Tu możesz otrzymać tylko zarys ogólny.
Ostatnio zmieniony przez angelus88 17 Kwiecień 2007, w całości zmieniany 3 razy  

Kashoto 
Posiada 1 dan

Trenuję: Karate shotokan
Wysłany: 24 Kwiecień 2007   

Jakoś jestem negatywnie nastawiony do chemicznych produktów i w tym kreatyny. Zresztą wiem, że mój kumpel przytył 6kg w 3 tygodnie... a potem przestał brać i wrócił do po przedniej masy ciała. Dietę chyba faktycznie musi indywidualnie przepisać dietetyk.

Odpowiedz do tematu