Wysłany: 10 Czerwiec 2006 Długość miecza a wzrost.
Zainteresowała mnie jakiś czas temu broń japońska i mam takie pytanie: Według jakich kryteriów dobiera się długość miecza do wzrostu? Z drugiej strony czy w dawnej Japonii nie było tak że miecz był dziedziczony, przynajmniej w biedniejszych rodzinach? Jeżeli tak to potomek w rodzinie nie miał wielkiego wpływu na to czy odziedziczona broń będzie pasowała to jego wzrostu.
Pozdrawiam
Oj dobieranie miecza do wzrostu to głupi, zachodni wymysł.
_________________ Hax
marciniak [Usunięty]
Wysłany: 21 Czerwiec 2006
Wcale nie, w Japonii robi się to od wieków. Wszystko zalezy od szkoły szermierki. Mozna dobierac, mozna nie dobierać, wolna wola, ale bym kazdemu radził jednak kupić sobie miecz odpowiedni do wzrostu.
wzrost: /// dł. ostrza shaku /// dł. ostrza w cm
150-160 cm=2,20-2,25 shaku=66,6-68,2 cm
160-170 cm=2,25-2,35 shaku=68,2-71,2 cm
170-180 cm=2,35-2,45 shaku=71,2-74,2 cm
180-190 cm=2,45-2,50 shaku=74,2-75,8 cm
_________________ " Droga miecza jest umiłowaniem "
Ostatnio zmieniony przez Ostatni Samurai 26 Czerwiec 2006, w całości zmieniany 1 raz
Ja mam miecz "za krótki" wg. tych standardów i ćwiczy mi się całkiem przyjemnie.
ale zaleca się dobieranie do wzrostu, przy nie odpowiedniej długości ostrza mogą sie zdażyć różne rzeczy, i jest to też lekkie utrudnienie do cięcia maty
_________________ " Droga miecza jest umiłowaniem "
Kryterium ja bym dobieraj w sposob jak Ci lezy w rece :) i na podstawie wykonanych krzyzy na wyprostowanej jednej rece :) nie opierajac rekojesci o przedramie. im łatrwiej Ci je wykonaywac tym lepszy dla Ciebie bedzie. :)
Ja gownie patrze jak mi lezy w dloni, w jaki sposb sie obraca w dloni i jak napisalem wyzej. ^^
Ostatnio zmieniony przez Lith 25 Lipiec 2009, w całości zmieniany 1 raz