Witam wszystkich,
Jestem nowy i mam pytanie. Mam zamiar zapisać się na Muay thai, MMA lub K-1 (ale K-1 raczej nie). Przechodząc do rzeczy chciałem się zapytać w czym można walczyć. Chodzi mi o stopy. Wiem, że najczęściej walczy się z gołymi stopami ale chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakaś inna opcja. Wiem też, że można walczyć w specjalnych butach ale czytałem, że niesie to za sobą plusy i minusy. Możecie rozwinąć ten temat? Odczuwam mały dyskomfort walcząc z gołymi stopami.
Przejdzie Ci...:D Ćwiczenie bosymi stopami ma jedną NIEPRZECENIONĄ zaletę: Pozwala trenerowi ocenić technikę nożna dokładnie i nauczyć Cię precyzyjnego ustawienia stopy przy kopnięciach. za dwa lata będziesz mógł założyć buciki.
Najlepiej się cwiczy na bosaka. Wiąże się to z możliwymi urazami, ale od tego się nie umiera. Poza tym jak mówi przedmówca na bosaka ćwiczysz ustawienie stopy
Na początku proponuję jednak ochraniacze czy też specjalne bandaże usztywniające,to ważne aby nie złapać kontuzji. Poza tym ćwicząc na bosaka faktycznie trener może w pełni ocenić Twoją technikę.
Osobiście nie wyobrażam sobie ćwiczyć żadnej SW w obuwiu. Stopy są dość mocno eksploatowane - mocna podstawa i kopnięcia więc najlepiej je kontroluję będąc na boso.
Właśnie o tym piszemy powyżej,takie ochraniacze na stopy to zdecydowanie najlepsza opcja i będzie Ci zarazem wygodnie,czego niestety nie można powiedzieć o żadnym obuwiu,zresztą na treningach czy podczas oficjalnych walk i tak obowiązuje zasada bez butów.