Poprzedni temat «» Następny temat
Nauka Aikdo
Autor Wiadomość
Danilo84 
Posiada 1 dan

Trenuję: BRAK
Wysłany: 18 Maj 2010   Nauka Aikdo

Witam. Jestem nowy na forum. Chciałbym zacząć trening Aikido tylko pytanie, czy jest to sztuka walki dla mnie. Jestem osobą chorą (mam stomię na brzuchu - taki woreczek). Czy takie coś nie przeszkadza w trenowaniu i nikt nie będzie miał nic przeciwko - chodzi mi o trenera. Jestem z okolic Bydgoszczy czy możecie polecić jakiś dobry klub?? Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Czy w Aikido używa się też katany?? Czy w późniejszym okresie nauki przewiduje się używanie właśnie tej broni?? Mam 25 lat i jestem trochę przy kości. Czy możecie napisać od czego zacząć przygotowania do treningu? Pozdrawiam i Proszę o odpowiedź Daniel

uguisu 
Posiada 2 dan

Trenuję: budo ninpo taijutsu
Wysłany: 19 Maj 2010   

O treningu ze stomią musisz przede wszystkim porozmawiać z samym nauczycielem. I z lekarzem też. Żyjąc ze stomią, chyba wiesz jak ją chronić? Z tego co wiem, ludzie na świecie żyją ze stomią bardzo aktywnie. Wiem, ze pływają, grają w zespołowe gry, jeżdżą na nartach, czytałem też, ze są ludzie ze stomią uprawiający sztuki walki. Podejrzewam jednak, ze musisz trafić na dobrego nauczyciela i dobrego człowieka zarazem, który nie przywoła irracjonalnego lęku, o to, ze coś się stanie na Jego zajęciach (czasami to są przykre sprawy ze względu na ogromne odszkodowania w takich wypadkach) tylko zgłębi temat rzetelnie i wtedy podejmie decyzję. Musisz porozmawiać o tym z ewentualnym przyszłym nauczycielem, tego nie unikniesz? A jeśli chcesz bardzo trenować, wierzę, że Ci się uda. Trzymam kciuki.

Jeśli chodzi o sprawę z mieczem; w dobrych szkołach aikido iaijutsu jest nieodłącznym elementem nauki. Z tego co wiem, praktykuje się też kenjutsu najczęściej jest to kashima shin ryu. Ale co do tego pewności mieć nie mogę, bo aikido nie trenuję. Ale kiedy lata temu przez moment próbowałem, tak to wyglądało.

Danilo84 
Posiada 1 dan

Wysłany: 19 Maj 2010   

Dziękuję za odpowiedź. Znalazłem w Bdg. dwie szkoły. Jedną prowadzi Przemysław Bobkowski IV Dan, a drugą Adrian Mrugowski II Dan. Szkoły kenjitsu nie znalazłem. Zobaczy co tego będzie. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź

tred102 
Posiada 1 dan

Wysłany: 3 Styczeń 2013   

Jedno uderzenie lub rzut w Aikido może zabić przeciwnika, dlatego podczas treningu należy z uwagą słuchać instruktora i nie powinno się traktować ćwiczeń jako niepotrzebnych testów siłowych.

Zawsze należy uważnie słuchać instruktora i stosować się do jego wskazań, przedkładając je ponad swoje przekonania. Niezależnie jak długo studiuje się aikido, jeżeli kurczowo czepia się swoich sądów, nigdy nie jest się w stanie poznać własnych możliwości.

Aikido jest sztuką walki, której zasady uczą człowieka przeciwstawiania się wielu przeciwnikom jednocześnie. Należy starać się wygładzić i doprowadzić do perfekcji każdy swój ruch, tak, aby możliwa była reakcja nie tylko na przeciwnika stojącego naprzeciw, ale również na innych przeciwników, pojawiających się z pozostałych stron.

Aikido pojawiło się jako środek do odparcia ataku ze wszystkich kierunków. Jeżeli aikidoka jest przygotowany tylko na jednego przeciwnika, nie myśląc o możliwości pojawienia się innych atakujących, to będzie to po prostu zwykła walka. Prosta i czujna postawa oraz nieporuszony umysł jest bazą każdego ćwiczenia aikido.

LesnaChata_pl 
Posiada 1 dan

Trenuję: karate
Wysłany: 27 Styczeń 2013   

Tutaj proponowałbym oprócz samego trenera,zasięgnąć także rady lekarza na temat tego czy aby na pewno nie widzi żądnych przeciwskazań podczas treningu Aikido,czy nie odbije się to negatywnie na Twoim zdrowiu. To kluczowe pytanie w tej sytuacji.

Odpowiedz do tematu