Taki mieczyk, co jak uderzysz to nie boli. www.goods.pl loknij jak to wygląda, bo drudno to opisać. To ma takie specyficzne ostrze... jakiś pocięty bambus jak uderzysz to się rozkłada zamiast zadać ból. Są też shinaiowe naginaty jakieś inne cuda.
co do tej naginaty to naginata do shiai(walk jak w kendo) nazywa sie shiai yo
jeśli chodzi o wielkości shinai w kendo to dla osób dorosłych:
męszczyźni- 39(ten rozmiaz jest zwykle podawany) czyli ok.120 cm
kobiety- 38 czyli ok.118
kobiety- 38 czyli ok.118
można tez dostać krótsze shinai
Z tego co ja sie orientuje rozmiar 38 ma ok 114 cm.
Jak to jest z przygotowaniem shinai do treningu no i późniejszą pielęgnacją? Słyszałem o czymś takim
Cytat:
rozebranie, napoczenie listew i późniejsze naoliwienie
Czy po tym naoliwieniu shinai zmienia jakoś swój wygląd? Chodzi mi konkretnie o to czy można to rozróżnić.
Yakubu [Usunięty]
Wysłany: 22 Listopad 2005
Za pierwszym razem rozkłada się shinai, listwy moczy w wodzie. Potem należy papierem ściernym wygładzić krawędzie listewek. Następnie zwykłym olejem roślinnym nacieramy listewki i odstawiamy na trochę. Wycieramy nadmiar oleju i gotowe. Dodatkowo można jeszcze przetrzeć krawędzie listewek świecą, ale to już nie wszyscy zalecają (ja tak robię).
Po "naoliwieniu" listewki shinai są ciemniejsze, choć nie wiem czy tak łatwo da się to odróżnić
co do tej naginaty to naginata do shiai(walk jak w kendo) nazywa sie shiai yo
kobiety- 38 czyli ok.118
można tez dostać krótsze shinai
A czy shinai nigdy nie dobiera się według wzrostu? No bo jak ktoś będzie miał 165 cm a będzie dorosły to w sumie ma średnią wzrostu kobiety ;P Wtedy dobry rozmair dla niego to 38 :) Jak to jest panowie ?