prawie rok temu miałem odbiór osobisty bokkenow no i pan wygladal typowo jak samuraj :)
no ale chcialem napisac o naszej rozmowie o bokkenach.
Rozmawialismy o wywazaniu i wytrzymalosci bokkenow i ta osoba powiedziala mi ze kupuje sobie na zapas bo jak sensej czasem przylozy to bokken nie wytrzyma nawet jednego treningu. Chce zaznaczyc ze bokkeny byly kupowane zazwyczaj w s....... czyli troche drozsze od moich ale okazuje sie ze chyba nie sa lepsze jakosciowo :)
Czy spotkaliscie sie z czyms takim aby bokkena zlamac przy pierwszych udezeniach ? podobno jest to tylko mozliwe przy wykonywaniu jakiegos bloku ( nie wiem jak to sie nazywa fachowo )
A jak czesto lamia sie wasze bokkeny ? slyszalem tez opinie ze nie wytrzymuja one wiecej niz pol roku.
Moje jak narazie maja sie dobrze :) aczkolwiek widac na nich wgniecenia od udezen.
wydaje mi sie ze z naszych gatunkow drewna nie ma na tyle twardych aby nie powstawaly wgniecenia, tak wiec pewnie trzeba by zakupic jakiego bokkena agzotycznego :)
slady sa ale do pekniecia czy zlamania to raczej daleko. Bokkeny od woja sa razej solidne. A moze sprobowac je suszyc jakos specjalnie? Natomiast owijka wojku jest nierozciagnieta i dlatego po tygodniu trzeba ja przewijac bo material najzwyczajniej w swiecie sie rozciaga.
suszyc specjalnie ? a jak to niby bedzie wygladac ?
drewno suszy sie naturlanie lub sztucznie w suszarni... proces naturlany w przypadku deba to od 3 do 10 lat w zaleznosci od gr materialu , dla mojego to bedzie ok 5 lat.
do suszarni najlepij dac drewno podsuszone ktore ma juz ze 3 lata. wtedy dosuszanie ma sens, bo jak wlozymy mokre do suszarni to wszyskto speka....
wgniecenie nie maja nic wpolnego z suszeniem drewna :) kazde drewno sie wgniecie materialem twardszym do siebie...
najwkieszy problem jest w doborze odpowiednich sloi , jest to o wiele wazniejsze niz wilgotosc, jezeli bokekn bedzie z mokrego amterialu to bedzie znacznie ciezszy ale jego wytrzymalsoc sie nie zmeinia.
Trenuję: sztuki walki
Wiek: 34 Dołączył: 09 Lut 2005 Posty: 381 Skąd: by tu wziąść kawuche
Wysłany: 6 Kwiecień 2005
Niedawno dostarczono mi bokkena i muszę przyznać że szefu zna się na rzeczy. Bokken jest wytrzymały i dopracowany po intensywnym napie**** w murek są tylko wgniecenia. Jedno mnie dobiło że bokken waży 700g
mialem bokkena kupionego w sklepie w Gdyni, i po paru pierwszych treningach mial takie niewielkie wgniecenia o ktorych wspomnial Narutos. Z tymze te wgniecenia sa od delikatnego dotykania nawzajem bokkenow w trakcie cwiczen.
Natomiast gdy zaczelismy z kumplem okladac sie nimi na powaznie po paru uderzeniach po prostu pekl... takie g***a sprzedaja
_________________ The Way of Harmony of the Spirit
wytrzymalosc bkkena nie zalezy od tego kto, ile za niego dal, tylko od rodzaju drewna, z ktorego zostal wykonany ow bokken oraz od treningu. Jak ktos wali po scianach bokkenem to nie dziwne ze sie szybciej rozleci.
Słuchaj... bokken nie jest do walki. Elementy można wprowadzać, ale to nie jest rzecz która można tak po prostu rozwalać coś. A twój jest dobry bo... gruby. Z kolei trudniej się nim macha. Szczerze to na forum budo bodaj ktoś pisał "że kupił prostacki bokken od jakiegoś faceta na allegro- za 20 zeta i że wygląda jak kij bejsbolowy" .... nie dziwie się... są przy grube xP
Zależy od uzytkowania takiego bokkena i tez jaki jest on wytrzymały(ja np.miałem z czerwoneo drewna i nie przezył jednego dnia ,dltego tez trzeba dobierac odpowiednie drewno do siebie aby szybko sie nie lamały) ,pozatym czasem moze ci sie zdarzyc ze kupisz super wywrzony bokken a złamie sie za pierwszym razem a za drugim moze wytrzymac ci wieczność. Nakłada sie na to tez ciężkość takiego bokkena ,lżejsze zazwyczaj szybciej sie lamia bo sa mniej wytzymałe(choć nie zawsze).Ja zawsze kupuje cieższe i wmiare wywarzone z prostych powodów ,po pierwsze wiem ze trzymam cos w rece a jak nauczysz sie walczyc mniej wywarzonym (lub wogole) to masz pewnosc ze poradzisz sobie wywarzonym i lepiej będziesz walczyć.