Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: wojownik
4 Wrzesień 2009
Aikido czym jest?
Autor Wiadomość
Merenre 
Posiada 1 dan

Wysłany: 12 Luty 2006   Aikido czym jest?

Aikido czym dla was jest ? Moze sposobem na nude?

shidorin 
Posiada 1 dan

Wysłany: 10 Kwiecień 2006   

Hej.
Aikido dla mnie jest pasją i sposobem na życie. A trenuje juz trochę. Polecam Aikido Yoshinkan. Teraz zaczołem również trening Shinkendo i bardzo pomaga to w treningu aikido:)
pozdrawiam

Kashoto 
Posiada 1 dan

Trenuję: Karate shotokan
Wysłany: 28 Marzec 2007   

Coś ostatnio aikido jest na modzie w Polsce, dlatego mnie zaciekawiło...

Może powie mi ktoś, na czym polega trening aikido, bo narazie z tego co słyszałem jest to sztuka walki ćwicząca głównie wyskoki i przy okazji siłę. Natomiast, aby być w stanie coś pokazać trzeba trenować wiele lat... Zastanawia mnie skuteczność tej sztuki walki, gdyż trenujący aikido jest narażony na atak na samym początku wyskoku jak i na końcu.

Pozdro

RedActor 
Posiada 1 dan

Trenuję: Aikido
Wysłany: 29 Marzec 2007   

Kashoto napisał/a:
z tego co słyszałem jest to sztuka walki ćwicząca głównie wyskoki i przy okazji siłę.

Nieprawda. Wyskoków w tej sztuce to akurat nie ma praktycznie wcale. Główny nacisk jest położony na obronę przed atakiem, a broni się za pomocą różnego rodzaju dźwigni (np. na łokcie, nadgarstek, kręgosłup) i wykorzystaniu siły przeciwnika (a więc np. wykorzystanie jego pędu do tego by go przewrócić).
Ćwiczymy sporo przewrotów głownie po to, by nie zrobić sobie krzywdy np. przy ćwiczeniu jakiejś techniki. Ale wyskoków to ja nie widział...

Faktycznie aikido jest ostatnio modne. Ale nie podejmę sie próby wyjaśnienia dlaczego, bo nie wiem ;)

LesioS 
Posiada 3 dan

Wysłany: 29 Marzec 2007   

Kiedyś przeczytałem wypowiedź (chyba rzuconą półżartem), że do uprawiania aikido niezbędna jest umiejętność.... podnoszenia 8kg :!: Pewnie więcej ludzi spotkało się z tą opinią i teraz mamy modę na aikido.
Ale uwierzcie mi: TO BZDURA :))) To ciężka orka i pot płynący obficie.

Yuto 
Posiada 1 dan

Trenuję: BRAK
Wysłany: 29 Styczeń 2010   Czym jest Aikido?

Pozwól przeciwnikowi iść tam, gdzie chce - zmień mu drogę, jeśli tego pragnie, a potem pozwól mu upaść tam, gdzie chce. ~Morihei Ueshiba

Dla mnie te słowa mistrza doskonale oddają istotę Aikido. Nie potrzeba już więcej niczego komentować...

Pozdrawiam

Levus 
Posiada 1 dan

Wysłany: 25 Listopad 2010   

Nie ćwiczę długo (bo dopiero 3 miesiące), ale cieszę się jak z każdym treningiem dostrzegam coś nowego i czegoś nowego się uczę. Aikido bardzo mi się spodobało i pewnie jest jakimś tam sposobem na zabicie nudy, ale przede wszystkim jest sposobem na ciągłe doskonalenie siebie i pracę nad sobą.

Chris 
Posiada 1 dan

Trenuję: BRAK
Wysłany: 27 Listopad 2011   Co do tego - Aikido czym jest?

Witam
Ćwiczyłem Aikido nie całe 3 lata.
Powiem wam że przykładałem się do treningów i wszystko, ale
na ulicy łamanie rąk, całe te dźwignie dużo wam nie pomogą. Jedyne co może sie przydać
to uniki przed nożem, maczetą, kataną. Wychodzenie z dzwigni też wam za duzo nie pomoże. Chcecie przykładów ? Oke
Co do tego wykręcania rąk. Wyobraź sobie, że wychodzisz z laska z imprezny tak przykładowo i przyczepia sie do Ciebie gość. W miare trzeźwy wiekszy od Ciebie. I co myślisz ze będzie Cie tak bił że zdążysz mu rączki powykręcać i założyć cwignie tak jak uczono Cie na macie bez adrenaliny? Zacznie walić Cię po mordzie zanim zdążysz go Next : Nie wiem czy wiecie ale na Aikido nie ma sparingów takich, że bije Cie ktoś pięsciami w rekawiczkach a Ty musisz sie bronic tylko na treningach symuluja ruchy rękoma gdzie rzekomo sami Ci je podstawiaja do wykrecania. Wiec marne szanse ze uca Ci sie 3/4 tych trickow na ulicy.
Next: Wszyscy dobrze wiemy, że dzisiaj nie ma honorowych wojowników, dzisiaj Cie okopią jak psa na ziemi spluną wezmą Ci portfel i pójdą. Koleją rzeczą ktorej nie uczy walka Aikido jest pozycja leżaca. Uczą walki w siadzie japońskim komu to po co ?.
Więc jeżeli chcecie ćwiczyc Aikido to jedynie dla Rekreacji. ; ) A jezeli chce sie ktos nauczyc naprawde samo-obrony to nie polecam.

sztabik1 
Posiada 1 dan
sztabik1

Wysłany: 10 Luty 2019   

Jakby ktoś szukał informacji na temat etykiety w aikido i nie tylko to polecam artykół znajdujący się tutaj https://lalitamohan-himawanti.blogspot.com/2015/08/dojo-w-sztukach-walki-wschodu.html?m=1

Odpowiedz do tematu