Witam ;)
Mam pytanie odnośnie konserwacji bokkena.
Chcę go nasmarować zwykłym olejem roślinnym (impregnaty i inne wynalazki chyba się nie sprawdzą) i tu pojawia się problem bo gdzieś wyczytałem,że olej powinien być przegotowany inaczej nigdy nie wyschnie.
Wiecie może coś na ten temat ?
Do konserwowania bokuto najczęściej używa się oleju lnianego. Ja swój posmarowałam olejem ryżowym i też zdał egzamin. :) Generalnie nadaje sie do tego każdy olej, który nie jełczeje i nie zostawia tłustych śladów. Odrobiną oleju zwilżamy czystą szmatkę i kilkakrotnie, dokładnie przecieramy cały miecz. Nie przesadzajmy! Odrobina oleju naprawdę wystarczy, tyle, żeby drewno dobrze wchłoneło olej. Po tym zabiegu kładziemy bokuto w pozycji poziomej, żeby olej równomiernie się wchłaniał. Zresztą jest to zawsze najlepszy sposób przechowywania bokuto: poziomo, z dala od źródeł światla i ciepła. Przed zabraniem miecza na trening warto go jeszcze raz przetrzeć suchym, papierowym ręcznikiem, tak dla pewności, żeby nie był tłusty.
Bokkenów lakierowanych oczywiście nie trzeba konserwować olejem, ale osobiście ich nie polecam.
Trenuję: battodo
Wysłany: 29 Kwiecień 2015
Ja mojego bokkena smaruję od czasu do czasu kujawskim i nic mu nie jest (po smarowaniu zmienia tylko kolor na ciemniejszy) zapachu żadnego nieprzyjemnego nie doświadczyłem. Może jestem zbyt leniwy żeby szukać czegoś innego niż mam pod ręką :P
Dotychczas konserwowałem swój boken i jo olejem lnianym. Na stażach widzę, że ludzie nanoszą często ściereczką jakiś wosk. Czy może mi ktoś podpowiedzieć gdzie taki wosk kupić? Szukałem w różnych sklepach specjalizujących się sztukami walki i nigdzie takiego nie znalazłem.
Najprostszym i najtańszym sposobem jest zakup oliwki dla dzieci. Ładnie pachnie dobrze się wchłania itd.
Jeżeli chodzi o wosk to używamy z firmy COLORIT i najmniejsze opakowanie starczy na długo.