Poprzedni temat «» Następny temat
Bokken konserwacja & Olej ;)
Autor Wiadomość
Raimazuki 
Posiada 1 dan

Trenuję: kyokushinkai,kenjustsu amatorsko
Wysłany: 24 Lipiec 2012   Bokken konserwacja & Olej ;)

Witam ;)
Mam pytanie odnośnie konserwacji bokkena.
Chcę go nasmarować zwykłym olejem roślinnym (impregnaty i inne wynalazki chyba się nie sprawdzą) i tu pojawia się problem bo gdzieś wyczytałem,że olej powinien być przegotowany inaczej nigdy nie wyschnie.
Wiecie może coś na ten temat ?

uguisu 
Posiada 2 dan

Trenuję: budo ninpo taijutsu
Wysłany: 4 Sierpień 2012   

hmmm, Nie wiem czy wyschnie, czy nie. Ale wiem jedno po jakimś czasie olej jadalny będzie zwyczajnie brzydko pachnieć...

Klaudyna 
Posiada 1 dan

Trenuję: IAIDO
Wysłany: 20 Czerwiec 2013   

Do konserwowania bokuto najczęściej używa się oleju lnianego. Ja swój posmarowałam olejem ryżowym i też zdał egzamin. :) Generalnie nadaje sie do tego każdy olej, który nie jełczeje i nie zostawia tłustych śladów. Odrobiną oleju zwilżamy czystą szmatkę i kilkakrotnie, dokładnie przecieramy cały miecz. Nie przesadzajmy! Odrobina oleju naprawdę wystarczy, tyle, żeby drewno dobrze wchłoneło olej. Po tym zabiegu kładziemy bokuto w pozycji poziomej, żeby olej równomiernie się wchłaniał. Zresztą jest to zawsze najlepszy sposób przechowywania bokuto: poziomo, z dala od źródeł światla i ciepła. Przed zabraniem miecza na trening warto go jeszcze raz przetrzeć suchym, papierowym ręcznikiem, tak dla pewności, żeby nie był tłusty.
Bokkenów lakierowanych oczywiście nie trzeba konserwować olejem, ale osobiście ich nie polecam. :(

crow90 
Posiada 1 dan

Trenuję: battodo
Wysłany: 29 Kwiecień 2015   

Ja mojego bokkena smaruję od czasu do czasu kujawskim i nic mu nie jest (po smarowaniu zmienia tylko kolor na ciemniejszy) zapachu żadnego nieprzyjemnego nie doświadczyłem. Może jestem zbyt leniwy żeby szukać czegoś innego niż mam pod ręką :P

sztabik1 
Posiada 1 dan
sztabik1

Trenuję: Aikido
Wysłany: 23 Październik 2018   

Dotychczas konserwowałem swój boken i jo olejem lnianym. Na stażach widzę, że ludzie nanoszą często ściereczką jakiś wosk. Czy może mi ktoś podpowiedzieć gdzie taki wosk kupić? Szukałem w różnych sklepach specjalizujących się sztukami walki i nigdzie takiego nie znalazłem.

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 27 Październik 2018   

Najprostszym i najtańszym sposobem jest zakup oliwki dla dzieci. Ładnie pachnie dobrze się wchłania itd.
Jeżeli chodzi o wosk to używamy z firmy COLORIT i najmniejsze opakowanie starczy na długo.

sztabik1 
Posiada 1 dan
sztabik1

Trenuję: Aikido

Dzięki kolego wojownik. Poszukam tego wosku, o którym pisałeś.

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN

Polecam jednak bardziej oliwkę niż wosk.

Odpowiedz do tematu