A co myślicie o tym ciekawym sporcie? Wiem, że kiedyś brazylijczycy, którym nie wolno było uprawiać sztuk walki po jakiejś wojnie wymyślili to, aby przypominało taniec, lecz jednocześnie można było się tym obronić.
Jednak ostatnio gdy śledziłem trochę filmiki dotyczące tej sztuki i widziałem kilka treningów na żywo, to stwierdzilem, że teraz to już baaardzo mało przypomina jakąś sztukę walki, chyba już bardziej służy utrzymaniu dobrej kondycji, gibkości i rozciągnięciu ciała.
Trenuję: bigi, sliłownia, myśle o ciekawej sztuce walki ")
Wysłany: 27 Maj 2008
Wg. mnie jest to naprawdę intereresująca sztuka walki. bardzo dobrze rozciąga poprawia kondycję i uczy potężnych kopnięć naprawde mi się podoba i zawsze chciałem się zapisać (jednak dopero w tym roku będę miał dostęp ide na studia do większego miasta)
Lecz zastanawiam się nad (według mnie) wadą tej sztuki walki gdyż uwazam że można ją używać gdy jest dużo dostępnego miejsca a np na imprezie koncercie itd to by był problem troszeczke gdyż tam idą rence i głowa nogami techniką którą przezentują "uczniowie capoeiry" naprawdę cieżko by było zastosować :) lecz mimo tego nadal naprawdę mi się podobą :)
_________________ "Jedna rzecz jest tak pewna jak zgon,
My zmienimy się i rzeczy nam drogie zbledną,
Tak jak już zbladły nie raz,
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."
Nie uważam capoeiry jako skutecznej sztuki walki do obrony na ulicy. Problemem są nawet dżinsy... w dżinsach bardzo ciężko robić ich techniki, jeśli nie jest to niemożliwe. Próbowaliście kiedyś w normalnych dżinsach podnieść nogę na wysokość czyjejś głowy? Powiem tylko, że krok wcina się tam gdzie nie powinien ^^
I sądzę, że nie powinna być już uważana za sztukę walki, no ale jak kto chce.
Jeżeli nie uważasz Capoeire za skuteczną sztukę walki i sądzisz, że jest mniej skuteczna niż inne to zapraszam do Wrocławia na trening. Udowodnię że się mylicie. Sądzę że połączenie Capoeiry i Karate moze dac wysoki poziom.
_________________ o tym czy Przegramy decydujemy My Sami...
Trenuję: sport walki
Wysłany: 5 Luty 2011
mshmmc napisał/a:
Wg. mnie jest to naprawdę intereresująca sztuka walki. bardzo dobrze rozciąga poprawia kondycję i uczy potężnych kopnięć naprawde mi się podoba i zawsze chciałem się zapisać (jednak dopero w tym roku będę miał dostęp ide na studia do większego miasta)
Lecz zastanawiam się nad (według mnie) wadą tej sztuki walki gdyż uwazam że można ją używać gdy jest dużo dostępnego miejsca a np na imprezie koncercie itd to by był problem troszeczke gdyż tam idą rence i głowa nogami techniką którą przezentują "uczniowie capoeiry" naprawdę cieżko by było zastosować :) lecz mimo tego nadal naprawdę mi się podobą :)
czy potężne kopnięcia, nie jestem pewien, jakiś czas temu kolega mi opowiadał mi jak poszedł na trening capoiery, trener kazał mu go kopnąć, żeby udowodnić jak jest ona skuteczna, niestety mój kolega opanował low kicka i jak mu zasadził kopa to trener aż się nogami nakrył
Nawet jeśli ktoś umie kopnięcia z wyskoku czy obrotu, w ekstremalnych sytuacjach proste ciosy bokserskie są najskuteczniejsze, jeśli kopać to nie wyżej niż na wysokość pasa, kopiąc na głowę ryzykujemy że ktoś nas obali, a później dobije (znaczy skopie).
Capoeira jest piękną technicznie i wymagająca niesamowitej koordynacji sztuką walki, jednak jeśli ktoś szuka jedynie samoobrony, są dużo prostsze, dające się dużo szybciej nauczyć sztuki walki czy systemy combat.
Nie zmienia to faktu że w capoeira jest coś magicznego, każdemu kto nie zetknął się jeszcze z tą sztuka walki, gorąco polecam spróbowanie, idźcie na trening i sami się przekonajcie na czym to polega.
Kiedyś się jej chciałam uczyć, ale maja mama, uwielbia niszczyć marzenia typu: chcę być ninja, albo samurajem, lub chociaż jedi. Więc skończyło się na marzeniach:) A capoeira jest naprawdę interesująca, chromolić, że nie jest strasznie skuteczna, ale wygląda efektownie. Porównam to do wyboru samochodu, Lambo mają imponujące osiągi, ale wybiorę Astona, bo wygląda genialnie i ma go Bond.
_________________ Come to the dark side, we have cookies.
Ostatnio zmieniony przez jedi 4 Styczeń 2013, w całości zmieniany 1 raz
jak już odświeżamy temat Capoeiry to co do potężnych kopnięć jak si,ę wypowiedział Fish to mija się z prawdą gdyż capoeira ma i bardzo efektownie wyglądające kopnięcia ale również potężne jak ktoś nie wierzy niech obejrzy sobie,kiedyś na Natonial Geografi leciała taka seria programów jak ''Techniki walki'' i tam też poakzują capoerię powiem jedno w capoeirze siła ''niektórych lub większości (nie jestem aż takim specjalistą) wypływa nie tylko z nóg ale również z siły rąk.
_________________ Nie obawiam się kogoś, kto trenuje 10000 kopnięć, ale tego, który 10000 razy trenował jedno kopnięcie.
Trenuję: Capoeira
Wysłany: 28 Sierpień 2015
Witam wszystkich "twardzieli" (fizycznych i psychicznych) z forum Wojownik.
Jestem Krzysztof. W Capoeira mam pseudonim (apelido) Canario. Capoeira ćwiczę od 1999 roku z 5 letnią przerwą od 2007 do 2012.
Obecnie posiadam trzeci stopień uczniowski, uzyskany w 2013 roku w grupie Capoeira Beribazu. Wcześniej ćwiczyłem w Artes das Gerais (obecnie Camangula) potem w Irlandii w Oficina da Capoeira. Po powrocie do Polski ogarniałem u mnie w mieście z kolegą sekcję Oficina da Capoeira przez rok. Potem przerwałem treningi ze względów prywatnych. W 2012 wróciłem do regularnych treningów. Obecnie mieszkami i trenuję w Bydgoszczy w grupie Capoeira ABADA a treningi mamy na sali klubu Krav Maga u chief instruktor IKM Jędrzej Przeniosło.
Co do skuteczności Capoeira, niebawem się wypowiem w tym temacie coś więcej. Na chwilę obecną stwierdzę, że wobec broni palnej i noża każda sztuka wymięka. Capoeira rozwija fizycznie i daje ogładę psychiczną oraz uczy "czytać ludzi" na podstawie ich języka ciała. W capoeira uczymy się przewidywać co dana osoba może zrobić. Dzięki temu możemy odpowiednio zareagować.
Ja personalnie w Capoeira jestem dla odreagowania po ciężkim dniu pracy przed komputerem.
W Capoeira zawsze są ciekawi ludzie i nie można się nudzić. Ponadto Capoeiristas trzymają sie razem - ja dzięki temu, że ćwiczę Capoeira mam wielu przyjaciół z różnych grup w całej Polsce. Jeżeli w mieście jest Capoeira to mogę byćprawie pewny, że mam tam nocleg i gościnę zapewnioną.
Trenuję: MMA
Wysłany: 5 Październik 2015
capoeira jest ciekawa sztuka walki. no i jakby na to nie patrzec to troche widowiskowa. akademia walki w wawie jest dobrym klubem, gdzie mozna trenowac capoeire