Witam . Na początku chcialbym się przedstawic. Jestem Dco mam 16 lat i trenuję muay thai.. i mam pewien problem, mianowicie ucze sie kopac itd ale mam slabe kosci czy istnieje jakis sposób albo jakas dieta aby wzmocnic wytrzymalosc kosci ? z gory dzieki
Trenuję: długo by pisać
Wysłany: 19 Grudzień 2010
Jak to masz słabe kości? Czym to się objawia? Łamią się? Czy po prostu chodzi Ci o ból?
Trenuj w ochraniaczach(!) to prędzej czy później się przyzwyczaisz i nie będzie to już takie niekomfortowe. Pod żadnym pozorem nie rób żadnego "utwardzania" polegającego na obijaniu piszczeli o cokolwiek twardszego niż kość. Wszystko czego potrzebujesz przyjdzie samo z czasem od pracy w ochraniaczach. Wszystko inne to ryzyko poważnych problemów zdrowotnych.
Masz 16 lat, więc puki rośniesz faktycznie nie możesz zaniedbać racjonalnej diety. Z tego co pamiętam potrzebujesz wapnia i witaminy D. Czyli mleko, produkty mleczne ryby itp. Ogranicz za to sól, cole, kawę/ herbatę. Nie jestem dietetykiem więc to tylko orientacyjnie. Skonsultuj to jeszcze gdzie indziej. Ode mnie przede wszystkim jeszcze raz: Żadnego utwardzania!
Ostatnio zmieniony przez Unagi 19 Grudzień 2010, w całości zmieniany 1 raz
Trenuję: BRAK
Wysłany: 11 Październik 2011
Jestem technikiem zywienia i troche wiem o dietetyce. Mleko jest najepsze. zawiera duzo wapnia i witamine D. Jeszcze co ciekawe witamine D wytwarza sie pod wplywam promieni słonecznych. Dlatego przebywaj dużo na słońcu. A najlepszym płynem do picia jest woda.
Ale najlepsze na co? Przecież chłopak nie napisał że po każdym treningu ma połamane nogi, tylko najpewniej ma poobijane piszczele, myślisz że picie mleka na to coś pomoże?
Tak jak już wyżej napisano, ochraniacze + powolna adaptacja, z czasem przesunie się granica bólu, organizm nawyknie do reżimu treningowego i będzie łatwiej.
Dokładnie jak powyżej,plus rzecz jasna zawiera Witaminę D która wzmacnia kości razem z wapniem. Warto uwzględniać nabiał w swojej diecie jeżeli chcemy zbudować mocne i zdrowe kości.