Witam, to mój pierwszy post na forum. Trenuje Aikido od pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem 1DAN'a. Najczęściej zarzucane Aikido jest brak skuteczności. Powiem szczerze, że nie lubię tłumaczyć ani udowadniać, że jest inaczej bo z reguły mija się to z celem. Trenuje równolegle także Kyokushin Karate ( 4kyu) oraz Brazylijskie Ju-jitsu. Na tej podstawie twierdzę, że chociaż szczątkowe pojęcie o SW mam.
Przechodząc do sedna drodzy Aikido'cy co Wy powiecie na temat skuteczności ?
Proszę o wypowiedź ludzi którzy trenują a nie jak na większości forów w tym temacie piszą ludzie którzy nawet nie wiedzą jak to wygląda.
Potem dodam także moje spostrzeżenia jak to wszystko wygląda moimi oczami w pomieszaniu z Karate i BJJ. Aczkolwiek na wstępie dodam iż dla mnie jest bardzo skuteczne.
Przepraszam, że zacznę od offtopu...
Jak Ci się udało w pół roku posiąść wiedzę i umiejętności na 1 Dan?
Aikido próbowałem kiedyś, dość krótko. Miałem wtedy już za sobą naście lat jujutsu i ździebko taijiquanu. Trudno na poziomie początkowym mówić o skuteczności, ale jedno jest dla mnie pewne wykwalifikowani kolesie mieli niezwykłą orientację podczas walki z kilkoma przeciwnikami. Bardzo lekko przychodziło im wychwytywanie atakujących. Tyle pamiętam. Mnie aikido nie zafascynowało (wtedy jeszcze nie wiedziałem czemu) i poszedłem szukać dalej...
Nie bardzo rozumiem Twojego pytania ani rozterek,twierdzisz ze Aikido jest mało skuteczne? Jeżeli tak to na jakiej podstawie,daj przykład. Przecież to SW która różni się od pozostałych,posiada swoje unikatowe właściwości,ja bardzo sobie ją cenię.