By zwiększyć dynamikę uderzenia nalezy zaangazować do tego całe ciało. Biodra napędzają technikę, stopy dają dobre oparcie ciału, ramiona kierują do celu. Wspólpraca tych elementów daje najelpsze efekty.
Z tymi zasadami spotkałem się w kungfu i w boksie.
bylem raz na trningu karate co sie "do" bodajze nazywalo... i tam bylo na odwrot - udezalo sie tylko za pomoca sily rąk (reszta ciala musiala byc w bezruchu), tłumaczyli to tak, że dzieki temu ciosy są szybsze i trudniejsze do przewidzenia dla przeciwnika (bo ten nie wie czego sie spodziewac bo nie widzi ruchu reszty ciala).
według mnie ta zasada jest lepsza:
Cytat:
By zwiększyć dynamikę uderzenia nalezy zaangazować do tego całe ciało. Biodra napędzają technikę, stopy dają dobre oparcie ciału, ramiona kierują do celu. Wspólpraca tych elementów daje najelpsze efekty.
i z nia sie spotkalem na oyama karate.
_________________ "Jedna rzecz jest tak pewna jak zgon,
My zmienimy się i rzeczy nam drogie zbledną,
Tak jak już zbladły nie raz,
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."
angelus88 [Usunięty]
Wysłany: 10 Wrzesień 2005
Fish napisał/a:
bylem raz na trningu karate co sie "do" bodajze nazywalo... i tam bylo na odwrot - udezalo sie tylko za pomoca sily rąk (reszta ciala musiala byc w bezruchu), tłumaczyli to tak, że dzieki temu ciosy są szybsze i trudniejsze do przewidzenia dla przeciwnika (bo ten nie wie czego sie spodziewac bo nie widzi ruchu reszty ciala).
1 to nie metoda treningu tylko walki bo jeśli treningu to jest po prostu bez urazy pieprzenie
2 Cios pięścią powinien być wyprowadzany z nogi, logiczne bo mamy większą energię uderzenia, fizyka nie kłamie. Czemu np bokserzy przenoszą ciężar ciała na zakroczną przed uderzeniem ? Właśnie temu
3 najlepsza na refleks i szybkość jest gruszka (tak czytałem) jak sobie kupię to potwierdzę osobiście.
to nie byla tylko metoda walki... tak tam cwiczyli przez caly trening.
_________________ "Jedna rzecz jest tak pewna jak zgon,
My zmienimy się i rzeczy nam drogie zbledną,
Tak jak już zbladły nie raz,
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."