Wysłany: 18 Kwiecień 2005 niepełnosprawni a trenig
tak sie zastanawiam czy osoby niepelnosprawne trenuja sztuki walki ? czy to jest w ogole mozliwe ? spotkaliscie sie z czyms takim ?
czy ma sens aby np osoba siedzaca na wózku cwiczyla bokkenem lub nunchaku ?
co o tym myslicie ?
no niby wszyskto sie zgadza wazne jest by w takiej sytuacji w miare normalnie funkcjionowac.
Ale tak czysto teoretycznie czy mahanie nunem nie bedzie dla takich osob za trudne ?
chyba musza sie uczyc wszysktiego inaczej i nie moga zastoswoac wszysktich dostpenych technik
Trenuję: sztuki walki
Wiek: 34 Dołączył: 09 Lut 2005 Posty: 381 Skąd: by tu wziąść kawuche
Wysłany: 18 Kwiecień 2005
Mój sąsiad (daleki bo koło 10 domów) stracił władanie w nogach w wypadku samochodowym od tamtej pory bierze lekcje Aikido a odemnie uczy się szermierki. Uczę go bo widzę żę daje mu to radość. Jest dobrym przeciwnikiem (ostatnio dał mi niezły wycisk 10/15)
Więc domyślam się, że jeździ na wózku, co np. nie powinno przeszkadzać w treningu kung fu lub tai chi. Można grać w tenisa, czy uprawiać szermierkę, to czemu nie jakieś MA?
Trenuję: sztuki walki
Wiek: 34 Dołączył: 09 Lut 2005 Posty: 381 Skąd: by tu wziąść kawuche
Wysłany: 9 Czerwiec 2005
Ty nawet sobie sprawy nie zdajesz co taki koleś może zrobić. Ze 10-15 technik z Aikido potrafi. Raz jak przyszedłem go trenować złapał mnie coś z ręką zrobił i tylko żiemie gryzłem.
PS: Chodzi od kilku lat bodajże 2 jest na rehabilitacji i może przemierzać 200m samodzielnie!!