Poprzedni temat «» Następny temat
medytacja i relaks
Autor Wiadomość
angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 5 Luty 2005   medytacja i relaks

W jaki sposób się wyluzowywujecie (oprócz treningów i bez żadnych środków odurzających)??
staracie się czasem nie myśleć o niczym (medytować), tylko po prostu zrelaksować (tak sobie usiąść i o niczym nie myśleć)?
Czy stosujecie jakieś mundry jak np. Gyan Mundra (gest wiedzy)?

Możecie pisać wszystko co pasuje do tytułu.

Sorc 
Posiada 3 dan
Umysłowy abstynent

Wysłany: 5 Luty 2005   

Spotykam sie ze znajomymi, słucham muzyki :) Siłownia jest tylko czasami dobra [jak np jest czlowiek wkurzony to nie podniesie danego ciezaru i ponowna flustracja]

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 10 Marzec 2005   

Muzyka dobra jest na wszyskto - przynajmniej u mnie ;D

Oceansoul 
Posiada 2 dan

Wysłany: 11 Marzec 2005   

muzyka to podstawa, czasami tez siadam zamykam oczy i rozmyslam o poprzednim tygodniu czy paru ostatnich dniach, analizuje podjete decyzje
chodze do lasu, slucham spiewu ptakow, obserwuje mojego kota :) - to mnie uspokaja i wycisza :D

XFactor 
Posiada 4 dan

Trenuję: karate shotokan

Oceansoul napisał/a:
(ciach) obserwuje mojego kota :) - to mnie uspokaja i wycisza :D
No właśnie zdjęcie wszystko tłumaczy (jakiego masz kociaka) ;) Ja też lubię koty, ale nie mam warunków mieszkaniowo-socjalnych na takiego zwierzaczka :(

A do relaksu używam muzyki i medytacji podczas kąpieli w wannie :)

-------------------
ukłony
XFactor
Ostatnio zmieniony przez XFactor 19 Maj 2005, w całości zmieniany 1 raz  

Oceansoul 
Posiada 2 dan

12 letni kocur, rudy, mieszanka persa z dachowcem, 8kg zywej wagi (wieczorem jak bede w domu umieszcze zdjecie)

[ Dodano: Wto Mar 22, 2005 7:56 pm ]

Arlo 
Posiada 2 dan
Furczący Arlo

Wysłany: 19 Maj 2005   

ten temat powstanie jak feniks z eeee... czegostam :lol:
Czy ktos z was praktukuje? Czy ktos probowal? Jakies efekty?
Jakie metody? I z jakich powodow...:P

Arlo 
Posiada 2 dan
Furczący Arlo

Wysłany: 22 Wrzesień 2005   

soooooi nic? nie jara was medytacja? transcendencja itp? poznanie nieznanego? wyrwanie splyconemu stereotypowi mysleni i postrzegania nieuzywanych 96% mozgu? nie wierze:P blaaaaaaaaaaaahhh no dawac! nie ma sie czegon wstydzic

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 22 Wrzesień 2005   

"Oczyszczenie" umysłu ze zbędnych myśli pozwala się skupić, zapanować nad sobą, zrelaksować, takie kilkanaście minut po treningu pozala odpocząć, rozluźnić i wyciszyć się. Ja zamykam oczy narazie na ok 5-10 minut, ale staram się to robić regularnie, często nie mam czasu na więcej, ale w miarę upływu dni próbuję skupiać się na coraz dłużej, ostatnio postanowiłem sobie tak "medytować" codziennie Pozwala mi to zapanować nad emocjami i w pewnym sęsie nad ciałem. Mam kilka stron kserówki z mundrami ale narazie nie mam min 45 minut na codzienne ćwiczenia "wiatru" w swoim organizmie lub po prostu mi się nie chce bo muszę z czegoś zrezygnować :mrgreen: prowadzę aktywny tryb życia, w tygodniu szkoła, a w weekend treningi, często jeszcze coś pomiędzy. Czasem po prostu czuję że nie wytrzymam bez chwili wytchnienia i wtedy się wyciszam potem czuję się lepiej, łatwiej jest mi się skupić. :n

szwagier 
Posiada 4 dan

Wysłany: 26 Wrzesień 2005   

moze sie komus przyda, ksiązka o medytacji po polsku
http://www.megaupload.com/?d=7EGGGFHP

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 1 Marzec 2006   

szwagier napisał/a:
moze sie komus przyda, ksiązka o medytacji po polsku
http://www.megaupload.com/?d=7EGGGFHP
Ciekawe, a masz coś jeszcze? chodzi mi głównie o ćwiczenia, bo reszta to już bardziej w aspekt wiary wchodzi i nie ma dla mnie znaczenia. Dzięki :piwo te praktyki trochę poprawiają mi się skupić, normalnie potrafię chodzić po domu przez 3 h bez celu zanim zabirę się do nauki, a tak 10 min wyciszenia i mogę siadać. Polecam taką sprawę tym którzy nie są sceptycznie nastawieni do mocy swego umysłu :P jak mówią wiara czyni cuda.

Olajda$ 
Posiada 2 dan

Wysłany: 1 Kwiecień 2006   

Ja sie tam relaksuje zapodajac muzyke czasami siadam wygodnie w fotelu przed telewizorem albo na polku popijajac cos.
A medytacja mnie zawsze ciekawiła i ciekawi i chcialbym sie nauczyc medytowac bo wiem ze by mi sie to przydalo bo niekiedy na treningu nie moge sie skupic na trickach i nic mi nie idzie

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 12 Grudzień 2006   

Byłem ostatnio w Krakowskim ośrodku buddyzmu zen i musze powiedzieć , że było całkiem ok. Proszę ja was śpiewanko i medytacja. Ot tak poszedłem zobaczyć o ile wstanę w tą niedzielę to idę jeszcze raz. Niestety nie mam czasu tam zachodzić częściej bo mam sporo zajęć wliczając treningi. Wolne mam już tylko niedziele , do czego to dochodzi

Klaudia 
Posiada 1 dan

Trenuję: Joga
Wysłany: 24 Grudzień 2006   

Ja tam sobie zawsze jak rano wstane siadam na lozku i staram sie przez 15 min wyciszyc, medytowac. Super sprawa bo pozniej czlowiek jest taki spokojny i wogole wszystko lepiej idzie:) Jak czasem np zaspie i nie pomedytuje to czuje jakis taki wewnetrzny niepokoj.. dziwna sprawa:P

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 20 Styczeń 2007   

Klaudia napisał/a:
Ja tam sobie zawsze jak rano wstane siadam na lozku i staram sie przez 15 min wyciszyc, medytowac. Super sprawa bo pozniej czlowiek jest taki spokojny i wogole wszystko lepiej idzie:) Jak czasem np zaspie i nie pomedytuje to czuje jakis taki wewnetrzny niepokoj.. dziwna sprawa:P
rzeczywiście brzmi podejrzanie :idea:

Odpowiedz do tematu