Raczej ciężko będzie moim aparatem zrobić zdjęcie by coś było widać.
Ryuzoku napisał/a:
"TYLKO" tutaj troche dziwnie brzmi:P
ale w sumie nawet mnie zastanawia jedna spawa, ile za takie cudo?
W sumie to będą jak gdyby dwa bokkeny złączone na stałe i z jadnego kawałka więc koszty będą podobne do dwóch bokkenów. Trudno określić dokłądnie bo nie wiem jak to wyjdzie i czy wogóle wyjdzie.
Ja tez bym chetnie cos takiego nabyl :) o ile bylo by dostepne , zobaczymy tez jak z wytrzymaloscia :).
Nodachi mi sie wydaje mozna tlumaczyc na chlopski rozmow mniejwiecej tak ze rycerski miecz obureczny moze byc jego odpowiednikiem. Tyle ze nei widzialem miecza ktory mial 3 m ^^.
a dodani jakiś metalowych elementów we wnętrzu nie zwiększyło by wytrzymałości?
Owszem, ale zwiększysz ciężar. Jak jest lekki to jak ktoś przypadkiem dostanie to mniej go to zaboli. Uderz się LEKKO drewnianą np. pałką w udo, i z taką samą szybkością metalową pałką ew. czymś metalowym podobnym w kształcie do drewnianego przedmiotu. Zauważysz różnicę. ;P Ew. jak o siebie bardzo dbasz i polecam tą opcję to zalecam to samo sprawdzić na wodzie. ;)
_________________ "Mając dwadzieścia lat myślałem wyłącznie o kochaniu, teraz mając 50 - kocham wyłącznie myśląc." - Albert Einstein
Wiem, że zwiększy się masa ale to nawet dobrze. W treningu kataną używa się czasami takich pałek, których nazwy nie pamiętam i one warzą około 4kg. Wtedy o wiele łatwiej wykonuje się ruchy zwykłą bronią.
W combat kalaki bardzo przydatny jest trening w wodzie... Trzeba być zanurzonym tak do okolic ramion i wtedy wykonywać zamaszyste ruchy kijem. Po wielu takich ćwiczeniach, ataki w normalnych warunkach są o wiele szybsze.^^
Wiem, że zwiększy się masa ale to nawet dobrze. W treningu kataną używa się czasami takich pałek, których nazwy nie pamiętam i one warzą około 4kg. Wtedy o wiele łatwiej wykonuje się ruchy zwykłą bronią.
No dobra, ale lepiej, żeby najpierw zaczynać od lekkich "ciężarów". Tak samo jak ktoś "pakuje" to nie bierze na biceps 13 kg od razu wcześniej musiał przejść przez mniejsze wagi.
A wracając do wytrzymałości - jak walniesz np. pałką o pałkę to najwyżej zostanie mały ślad. A jak walniesz ciężką pałką która miałaby z jednej strony drewno o drugą (czyli czymś co byłoby podobne do "wzmocnionego" nodachi) w inną pałkę zniszczysz tą drewnianą powierzchnię, a więc zamiast zwiększając wytrzymałość - w rezultacie zmniejszysz ją...
Polikopolik napisał/a:
W combat kalaki bardzo przydatny jest trening w wodzie... Trzeba być zanurzonym tak do okolic ramion i wtedy wykonywać zamaszyste ruchy kijem. Po wielu takich ćwiczeniach, ataki w normalnych warunkach są o wiele szybsze.^^
Tak. Ćwiczenia w wodzie bardzo rozwijają np. wykonywanie technik nożnych, czy jakichkolwiek ruchów.
_________________ "Mając dwadzieścia lat myślałem wyłącznie o kochaniu, teraz mając 50 - kocham wyłącznie myśląc." - Albert Einstein