Wysłany: 22 Styczeń 2005 Nietypowe BOKKENY, oraz jak dobrać dł. bokena i inne info.
Na zdjęciu po lewej widać dwa nietypowe ( przynajmniej dla mnie ) bokkeny. Czy ktos wie w jakiej sztuce walki się je uzywa ? Może maja jakas specjalną nazwę ?
O właśnie! To właśnie są specialne bokkeny do Iaido i Kendo :) zasadniczo to służą do tego sameko co zwykłe bokkeny, ale są od nich cięższe. Mają wyrabiać siłę ramion itp :) Ostatnio miałem przyjemność na takim ćwiczyć i uwierz mi. Po 15 minutach treningu bokken ten ma ze 100 kilo :P
Jeśli chodzi o wymiary bokkena do Iaido (nie ma on swojej nazwy własnej, z tego co wiem) to wahają się one od 104 do 108 cm (długość). Z szerokoscią ostrza jest różnie. (czym większa szerokość, tym bokken jest cięższy) Zależy to od osoby , która owym bokkenem ma ćwiczyć :)
No to się duzo dowiedziałem ... chodziło mi o konkretne wymairy tj rękojeść: długośc , szerokość itd , z ostrzem tak samo. Chodzi mi o ten model co ćwiczyłeś nim. Da się rady go dokłądnie pomierzyć ?
Na tej stronce facio sprzedaje zrobione przez siebie bronie drewniane, ale podaje takze ich dokladne wymiary. nie ma tam niestety bokkenow ale sa np. kamy. tonfy i inne wiec moze to sie przyda do rozszerzenia oferty. Jest tylko jeden problem: strona jest po angielsku i wymiary sa w calach ale przeciez to mozna przeliczyc latwo wiec jest looz.
czy ja wiem...chyba tylko w przypadku gdy bokken 104 cm jest o wiele za krótki lub o wiele za długi dla ćwiczacego :) w innych przypadkach nie ma sensu go skracać lub wydłużać o mm-try . :)
"PS: po pierwsze primo romanz2 jeżeli ci się odwidzi to może zaproponuj sekcji żeby sprzęt zamawiali u szefa(ja nie moge bo u mnie w sekcji każdy załatwia sobie spżęt sam Smutny )
po drugie...primo w sakiej jesteś sekcji i kto jest twoim sensei"
U mnie też każdy sobie załatwia sprzęt. Obecnie planuję zakup drugiego bokkenu tylko do elementów walki, bo dostałem juz po palcach (nadgarstku, barku....).
Ćwiczę Battodo, moim senseiem jest Tomasz Piotrkowicz bodaj :)
"calosc, mam łapy jak młody kowal i przy wyprofilowanej rekojesci dobrze by bylo miec tam ciutke wiecej miejsca zeby skuteczniej zrobic dzwignie."
Wtedy to to już będzie eku-bo =] Właśnie, co z Eku-bo... jak idą prace ??
www.goods.pl -> Z nowododanych przedmiotów kliknijcie "Cold Steel Bokken"- Co o tym myślicie? Bokken z Polipropylenu... ciekawe czy faktycznie jest niezniszczalny. Chciałem to sprawdzić, ale narazie wstrzymałem się od kupienia go (powiedzmy, że kupiłem sobie trochę [może więcej niż trochę] poważniejszej broni). Dodatkowo dowiedziałem się od goodsa, że pasują do niego tsuby i uszczelki z tych bokkenów po 40 parę złotych. (Ba dodawane są gratis do każdego C.S Bokkenu). Interesuje mnie jedno- czy takie coś naprawdę jest dobre, czy lepiej kupić trochę droższy, japoński, drewniany bokken?
_________________ Hax
Ryuzoku [Usunięty]
Wysłany: 25 Lipiec 2005
o ile mnie pamięć nie myli to było to już poruszane, ale wiesz, to inne tworzywo niż drewno, napewno będize bardziej wytrzymałe i za szybko sie nei rozwali, tylko czy faktycznie dobrze nada sie do walki, jak jest wyważone, no i jak sie już rozwali (bo że niezniszczalne to nei uwierzę, Romanz, nawet twój sensei twierdzi że nei ma bokkenów neizniszczalnych!) ale jak sie zniszczy to dopiero będzie wyglądało, i wtedy można sie cieszyć że metal nie robi drzazg-bo inaczej taka trafiająca w ciało była by mniejwięcej jak shuriken...ale trzeba by takie coś zobaczyć i wypróbować...