Z tsubą plastikową spotkałem się w koreańskich bokkenach, z trewnianą - przy twoich bokuto :P Wg mnie obecność i przydatność tsuby zależy do sztuki walki.
ale z ktora lepiej CI sie cwiczy ? czy to zalezy tylko od sprzetu i jego przeznaczenia czy moze da sie to odczuc podacze treningu ? czy sa takie sytuacje ze drewno jest za twarde i daje nam to odczuc na dloniach ?
Ja widzialem skorzane tsuby na bokkeny, w jakims sklepie byly luzem dodawane do bokkenow. Chyba byly zszyte dwie warstwy skory +jakistam ozdobny scieg. Nasuwalo sie ja poprostu na bokken
Tsuba jest wazna przy treningach bardzo ulatwia dobra kordynacje chwytania bokken gdyz zapobiega chwytaniu za ostrze , najlepsze moim zdaniem sa zrobione z 2 warstw skory a pomiedzy nimi jest cinki plastik usztywniajacy calosc
Trenuję: sztuki walki
Wiek: 34 Dołączył: 09 Lut 2005 Posty: 381 Skąd: by tu wziąść kawuche
Wysłany: 15 Kwiecień 2005
Tsuba przedewszystkim służy do obrony palców oraz można nim klinczować ale myślę że bez tsuba można by było się obejść a złapanie za ostrze w starożytnej japoni było niedopuszczalne
Dostałem też w bark (swoim bokkenem- którym blokowałem, i bokkenem sempaia który pokazywał mi czemu robię blok źle- przywalił z całej siły w mój bokken),l uszkodziłem sobie nadgarstek (we wspomnianej sytułacji siła ciosu przekręciła jakoś mój nadgarstek- i kaput), dostałem w palce... ozstatnio nawet zostałem pchnięty w (sic!) ucho :) Dlatego bezpieczeństwo przedewszystkim... więc bokkem tsubę miec musi...