Wysłany: 19 Listopad 2013 [ forum judo] Judo co i jak?
Mam pytanie od niedawna zaczołem uczęsczać na judo jak to się ma do samoobrony na ulicy?
Druga rzecza jest to że mam 14 lat i dopiero teraz zaczołem chodzić na judo więc bd mieć jakieś szansę na zawodach ?
jeżeli okażesz się świetny to kto wie może nie jest za poźno a wszystko chyba tez zależy od trenerów jednak a akademii walki w Warszawie wiem że są świetni np nie wiem natomiast u kogo trenujesz
Zależy od dwóch rzeczy: 1. (najważniejsze) Jak Ty ćwiczyłeś - niektórzy poznają techniki szybko, uczą się dobrze, inni chodzą latami na treningi i potem dostają łomot od byle kogo, bo "chodzą" a nie "uczą się" na treningach. 2. Zależy od profilu nauki Dżudo - jeśli Twój trener ustawia treningi tak, by jego uczniowie wygrywali zawody - długo nie będziesz mógł obronić się na ulicy. W tak ustawionych sekcjach brakuje umiejętności uderzeń, kopnięć i nacisków na punkty wrażliwe(atemi waza, shatsu)- trzech bardzo przydatnych umiejętności w walce na ulicy. Nie da się więc odpowiedzieć na to pytanie, gdyż są to rzeczy które Ty musisz ocenić, ja Ci podałem tylko kryteria.
kurczę ludzie na takie sukcesy osiągali później zaczynając, wiadomo lepszy trening od najmłodszych lat ale znów 14 to nie starość w akademii walki w Warszawie zgadzam się z daro świetni zawodowcy pracują i pod ich okiem wiele osiągnąć można