Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: wojownik
4 Wrzesień 2009
KYOKUSHIN KARATE
Autor Wiadomość
pablopl 
Posiada 1 dan

Trenuję: Seido
Wysłany: 6 Sierpień 2010   light kontakt vs full kontakt

Osobiscie preferuje podejscie do walki kyokushinu ... twarde i do bólu :D
Dla osob postronnych one-point (light kontakt) rowniez nie jest tak widowiskowy, choc podejrzewam ze to kwestia gustu.

Pomimo mojego umilowania do full kontaktu widze coraz wieksze tendencje stylow do przechodzenia na lekki kontakt. Dla przykladu Seido.

Założycielem Seido jest Nakamura (uczen M. Oyamy), rozpropagował Kyokushin w Stanach. Na wskótek różnic poglądów (temat na osobny wątek) odszedł od Kyokushinu i założył Seido. Teraz stara się promować One-Point. Cięzko powiedziec czy to "moda" ze stanów ... moze chodzi o podejscie amerykanów do kontuzji/odszkodowań. Choć z drugiej strony obiektywnie patrząc kazdy powinien moc cwiczyc karate (niezaleznie od wieku czy warunków fizyczynych), jednak nie znaczy to ze od razu ktos musi sie pchac na tatami

przemoa 
Posiada 1 dan

Trenuję: sport walki
Wysłany: 5 Luty 2011   

draco_shadow napisał/a:
ja cwiczecze kyokushin i w lith contakt nie mozna w glowe kopac jak ise chce kompnac to trzeba zatryzmac noge przy glowie lub lekko ja dotnac a full trza miec oachraniacze na nogi i miesci i im mocnij tym lepiej XD

kyokushin budokai nie ma takich ograniczeń, lejesz z całej pary, masz możliwość powalczyć w rękawicach czyli wersja K1 , no i w parterze, czyli all round albo inaczej MMa

Odpowiedz do tematu